Logo wit

NMTM Wat is dit?

Eigenlijk is NMTM New Movements in Transport & Mobility ontstaan uit het Transitieteam Verkeer en Mobiliteit. Dit Transitieteam is weer ontstaan uit de Denktankdag dd 14 september 2013 in Antwerpen (de "Scheldegroep"), welke weer voortgekomen is uit het eerste (nationale) vakdebat op 12 maart 2013.

Officieel is de stichting NMTM in april 2017 opgericht. Met vooralsnog een bestuur met 4 leden: Monique Bekkenutte, Erik Donkers, Robin van Haasteren en mijzelf. Het zou dus een voorloper moeten zijn voor een brancheorganisatie. Per 1 januari 2022 hebben we NMTM toch opgeheven. Waarschijnlijk een te vroege start. Het vakgebied is dermate versnipperd dat een andere insteek naar een overkoepelende brancheorganisatie nodig is.

Toch hebben we - met de beperkte mankracht, tijd en pecunia - nog een aantal interessante events kunnen organiseren. Deze pagina van mijn site geeft een beeld hiervan. De naam NMTM wil ik nog handhaven, maar dan alleen onder mijn naam en niet als stichting, dus opgenomen in mijn site, prive. 

Mobility & Transport Innovation Challenge Roermond

Dec.2016 - medio 2017

Dankzij een gedreven wethouder mobiliteit in Roermond is er een soort festival voor mobiliteit georganiseerd. Vooral gericht op het met innovatieve en uitdagende oplossingen komen voor het verkeer en de mobiliteit in Roermond. Promoten van mobiliteit in het algemeen en in Roermond in het bijzonder. Dus gepaard gaande met een prijsvraag, die nationaal en internationaal is uitgezet.

De aftrap vond plaats begin december 2016.

Het slot van de boostcamp (finale bijeenkomst en prijsuitreiking) vond plaats in april 2017. Zie video (slot Boostcamp)

Voor meer impressies, zie BC Broekhin , de middelbare school in Roermond die ook meedeed aan de Challenge.

En....een interview met de gedreven wethouder, zeker de moeite waard vanaf na 1 minuut te bekijken en vooral te beluisteren!

Op YOUTUBE (zo lang het mogelijk is): een overzicht 

En bij <Meer lezen> is (zolang het mogelijk is) te bladeren in het boek dat verschenen is naar aanleiding van deze Challlenge.

Mobility meets ICT

9 Oktober 2018

Dat ICT een giga rol speelt ook in de verkeers- en mobiliteitswereld moge duidelijk zijn. Maar dat het niet alleen te maken heeft met connecting data and things is minder duidelijk. Veel wordt op dit gebied gedaan en luistert naar de naam Smart Mobility. Maar ook connecting people and places is Smart Mobility. Daar is nog een hele wereld te winnen.

Een kijk hierop is hier te lezen.

NMTM heeft het op zich genomen om samen met Nederland Digital en WOW (Wegbeheerders Ontmoeten wegbeheerders) een orienterende ontmoeting met ICT-ers en verkeerskundigen te hebben. Deze ontmoeting heeft plaatsgevonden dd 9 oktober 2018. En is gesponsord door: Loendersloot Groep, Megaborn, Bureau De Groot Volker en NOVI Verkeersacademie.

De button <Meer lezen> geeft verder aan wat opzet, uitvoering en bevindingen waren.

Mobility meets Philosophy

22 November 2019

Om out-of-the-box te kunnen denken over mobiliteit is filosofie bij uitstek een geschikte discipline om hierbij te helpen. Een partnership van NMTM met het ministerie van I&W, het CROW, de provincie Noord-Holland, Platform31 en WOW (Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) heeft deze uitdaging opgepakt en 22 november 2019 is er bij het KIVI in Den Haag een meet geweest met vijf filosofen:

-Jan-Hendrik Bakker is auteur, docent en journalist. Hij schreef onder andere ‘Welkom in Megapolis, denken over wonen, stad en toekomst’ (2008) en meer recent ‘In stilte, een filosofie van de afzondering.’

-Naomi Jacobs is schrijver en filosoof. Ze is gepromoveerd aan de TU Eindhoven op de techniekfilosofie.

Daan Roovers was van maart 2019 tot maart 2021 Filosoof des Vaderlands. Zij was tot 2015 hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Zij publiceerde in 2019 met Marc van Dijk ‘Wij zijn de politiek’ en in 2017 ‘Mensen maken, nieuw licht op opvoeden’.

Henk Oosterling was tot 2018 universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was Nederlands Kendo-kampioen, oprichter en lange tijd directeur van Rotterdam Vakmanstad. Hij publiceerde een lange reeks titels, waaronder ‘Waar geen wil is, is een weg’

Coen Simon is schrijver en filosoof. Hij publiceert o.a. in Trouw, het NRC en Filosofie Magazine. In 2012 won hij de Socrates Wisselbeker met zijn boek ‘En toen wisten wij alles…’. Sindsdien heeft hij vele bundels over diverse onderwerpen geschreven, waaronder ‘Oordeel zelf’ en ‘Kijk de mens'.

Voor de plenaire Meet bij het KIVI in Den Haag, zie foto's hieronder.  Het BOEKJE is hier in te zien.  

De vijf filosofen, vlnr Jan-Hendrik Bakker, Henk Oosterling, Daan Rooverss, Naomi Jacobs, Coen Simon

Hieronder één van de workshops

Bij I&W: hier hebben we de "Mobility meets Philosophy" genoemd "Filosofie zet in Beweging"

2021 en 2022

Dezelfde vijf filosofen als bij "Mobility meets Philosophy" hebben beurtelings om de ca 2 maanden hun verhaal gepresenteerd aan een ca 30- à 50-tal I&W-ers van verschillende directies. Met interessante discussies.

Dit boekje is bedoeld voor alle IenW-ers die mobiliteit een warm hart toedragen. Het bevat per sessie een samenvatting van het verhaal van de filosoof en enkele markante uitspraken van de deelnemers, gevat in quotes (anoniem). En gesprekken bij het koffieapparaat. Een voorlopige versie is te lezen in <Meer lezen>

We hopen dat dit boekje stof tot nadenken biedt en inspiratie voor een bredere discussie over de toekomst van mobiliteit binnen IenW, dwars door alle lagen van de organisatie heen. En dat daarbij ieders stem gehoord mag worden en elk idee, hoe ongewoon misschien ook, welkom is. Om de discussie met collega’s bij het koffieapparaat of thuis aan de keukentafel voort te zetten, hebben we ter inspiratie een aantal vragen geformuleerd. Deze tref je achter in dit boekje aan.

 Het projectteam: Mike Bérénos (NMTM), Esther Blaauw (Directie Participatie) en Katinka Regtien (Directie Innovatie en Strategie voor Mobiliteit)

Bundeling van alle sessies volgt en wordt tzt hier ondergebracht PM Een voorlopige versie is te zien bij <Meer lezen> hieronder.

TRANSITIETEAM 1: "Start", "Pamflet" en "Postion Paper"

vanaf 2012

In 2012 verscheen in het blad Verkeerskunde een artikel van mij met de titiel "Samen kleur geven aan Verkeerskunde". De organisatie achter het blad Verkeerskunde, toentertijd nog de ANWB, pikte dit op en organiseerde in maart 2013 een eerste vakdebat. Veel dank ben ik verschuldigd aan Nettie Bakker (ANWB > Acquire Publishing), voor haar tomeloze inzet, niet alleen voor de totstandkoming van het eerste vakdebat, maar gedurende de hele periode dat ik bezig was met mijn bemoeiingen voor het vakgebied.

Ik heb dit eerste vakdebat verder opgepakt en in september 2013 een zogeheten Denktankdag te organiseren, bij toentertijd Bowers&Wilkens, via oud-student Erwin van der Putten (CEO B&W), op een prachtige lokatie in Antwerpen. We hebben ons genoemd "De Scheldegroep". Mijn indruk en een uitvoerig verslag hierover.

Hierna is uit de "Scheldegroep" het Transitieteam ontstaan, ca 10 personen die het (de transitie) verder wilde opnemen. Veel is gedaan, o.a. Pamflet, Position Paper, twee LEF-bijeenkomsten en presentaties links en rechts.

Uiteindelijk is het Transitieteam opgegaan in het NMTM.

Meer lezen

TRANSITIETEAM 2: "Werkgroepen", "Vak enquete"

.....en verder

Via de LEF-sessies zijn een vijftal werkgroepen opgericht die een start hebben gemaakt. Vervolg is er helaas niet aan gegeven. O.a.:

Werkgroep Netwerk en Omgevingsanalyse; in kaart brengen van alle organisaties die iets met verkeer en mobiliteit van doen hebben.

Werkgroep De opgaven voor de komende decennia.

Werkgroep Bruggenbouwers.

NB! Een gedegen onderzoek/enquete naar de stand van zaaken voor het vakgebied.

Daarnaast uiteraard vele presentaties op congressen en bijeenkomsten van het vakgebied. Zie hier een kort overzicht.

Na ca 2015/16 is het stiller geworden rondom het Transitieteam en is de stichting NMTM New Movements in Transport and Mobility in het voorjaar van 2017 opgericht.

Meer lezen

Regionale "Mobility meets Philosophy"

Na de plenaire Meet dd 22 november 2019. 

Bij de Gemeente Apeldoorn pm

Bij de Gemeente Eindhoven pm

Bij het adviesbureau "En Morgen" pm

Meer lezen

Mobiliteit en ICT - VAT 50 jaar

20 mei 2022

Elders op deze site heb ik reeds aangegeven dat ICT een giga rol speelt, ook in de verkeers- en mobiliteitswereld. Dat moge duidelijk zijn. Maar dat het niet alleen te maken heeft met connecting data and things is minder duidelijk. Veel wordt op dit gebied gedaan en luistert naar de naam Smart Mobility: connecting data en things. Maar ook connecting people and places is Smart Mobility. Daar is nog een hele wereld te winnen.

Een kijk hierop is hier te lezen, in het jubileumboekje van 50 jaar VAT.